IDQ

Așa se aranjează masa pentru orice ocazie.

Dacă nu ai fost unul dintre acei copii ale căror sarcini zilnice erau să aranjeze masa – sau dacă te confrunți cu prima ta cină formală, iar conceptul de mai multe furculițe pare coplesitor – aranjarea mesei poate fi o sarcină descurajatoare. Unde se așează farfuria pentru pâine (am nevoie de o farfurie pentru pâine?!)? Câte furculițe sunt prea multe furculițe? Și ce zicem de pahare? Lingura de desert – ce?! Și, deși multe dintre “regulile” mesei tradiționale și formale à la Emily Post pot părea învechite astăzi, fundamentalele rămân aceleași, indiferent dacă aranjezi masa pentru o cină de stat sau pentru o brunch casual de ziua de naștere. Cel mai bun lucru este că, odată ce știi cum să o faci corect, nu vei avea nicio problemă să aranjezi orice masă – și, sperăm, chiar să te distrezi puțin. Deci, fără alte cuvinte, să învățăm cum să aranjăm masa corect.Vom începe cu o masă formală, deoarece odată ce știi cum să faci asta, poți simplifica și elimina obiectele pe care nu le folosești pentru a aranja o versiune mai casual.


Set de masă: Dacă folosești unul, acesta trebuie să fie primul lucru pe care-l așezi, deoarece va servi ca un fel de ghid pentru restul aranjamentului. Așază setul de masă la o distanță de un inch de marginea mesei.
Platou (charger): Platoul este termenul pentru farfuria mare care se așează sub celelalte farfurii – pentru o cină formală servită, acesta este folosit pentru a susține celelalte farfurii în timpul servirii de către personalul de servire. Într-un mediu mai casual, poți înlocui acest platou cu farfuria pentru cină sau cu cea mai mare farfurie (mai multe detalii mai târziu). Așază platoul în centrul setului de masă.
Şervet: Există mai multe moduri în care poți fi creativ cu plasarea şervetului. Pentru un aranjament tradițional, pliază şervetul și așază-l în partea stângă a platoului. Dacă vrei să faci ceva diferit, încearcă să pliezi şervetul în formă de dreptunghi deasupra platoului și sub farfuria de salată, sau folosește un inel pentru şervet și așază-l deasupra farfuriilor.
Farfurie pentru cină: Cea mai mare farfurie, aceasta se așează deasupra platoului, în centrul acestuia.
Farfurie pentru salată: Așază-o deasupra farfuriei pentru cină. Menține în vedere că, în funcție de masa servită, poate să nu ai o farfurie pentru salată sau să folosești în schimb un bol pentru supă (în acest caz, așază bolul pentru supă aici!).
Farfurie pentru pâine: Farfuria pentru pâine se așează în colțul din stânga sus al setului de masă.
Furculițe: Așază furculițele în partea stângă a farfuriilor (de obicei, peste şervet) în ordinea în care le vei folosi. Asta înseamnă furculița pentru salată în exterior și furculița pentru cină în interior. Dacă servim fructe de mare, așază furculița pentru pește corespunzător. Cu o excepție: Oferă-i furculiței pentru desert timpul ei!
Cuțit pentru cină: Plasează-l în partea dreaptă a farfuriilor, cel mai aproape de ele.
Linguri: Plasează-le în partea dreaptă a cuțitului, din nou, îndreptându-te spre exterior în ordinea cursului. (Un mod bun de a-ți aminti asta este că “DREAPTA” are 5 litere, la fel ca “CUȚIT” și “LINGURĂ”, ustensilele care se așază acolo; “STÂNGA” are patru litere, ca “FURCULIȚĂ”.) Cu excepția furculiței pentru desert.
Ustensile pentru desert: Furculița sau lingura pentru desert se așază deasupra farfuriilor, în centru.
Cuțit pentru unt: Cuțitul pentru unt poate fi așezat sub furculița sau cuțitul pentru desert sau, dacă ai două ustensile pentru desert, deasupra farfuriei pentru pâine.
Pahar pentru apă: Paharul pentru apă se așază în colțul din dreapta sus al setului de masă.
Pahar pentru vin: Lângă paharul pentru apă, în partea de sus din dreapta. Vinul roșu primește paharul mai mare; vinul alb primește dimensiunea mai mică.
Pahar pentru șampanie: Lângă paharul pentru vin!
Card de loc: Tradițional, cardul de loc se așază deasupra ustensilelor pentru desert, dar dacă te distrezi în timpul ospățului, simte-te liber să faci ceva diferit. Pune cardul cu un nume deasupra farfuriilor, scrie-l pe o bucată de fruct sau alt accesoriu sau folosește un recipient neașteptat, cum ar fi o ceașcă de ceai!


Pentru o masă informală.Pentru o masă informală, vei folosi practic aceeași metodă ca mai sus, doar că vei omite elementele pe care nu le folosești. Iată o dezvoltare:


Farfurie: Așază cea mai mare farfurie în centrul aranjamentului, fie deasupra unui set de masă, fie direct pe masă! Şervet: Așază-l în stânga farfuriei sau deasupra acesteia (un inel pentru şervet este o modalitate excelentă de a adăuga un element de casualitate la masă). Furculiță: Pe stânga! Cuțit: Pe dreapta! Lingură: Pe dreapta! Pahare: În colțul din dreapta sus!


După ce aranjamentele mesei sunt complete (încearcă să lași aproximativ patru inch-uri între ele), ești gata să cucerești atenția cu partea distractivă: decorarea mesei! Adaugă lumânări, aranjamente florale mai mici care stau la diferite înălțimi (vrei să vezi invitații tăi, totuși), sau elemente neașteptate, cum ar fi fructe, legume sau obiectele decorative preferate. Cu cât sunt mai neașteptate, cu atât sunt mai interesante pentru oaspeții tăi. Până la urmă, nu există o modalitate mai bună de a crea atmosfera pentru o petrecere distractivă decât cu un subiect de conversație. Poftă bună!

 [/woodmart_text_block]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *